Obama zdôraznil spojencom nezákonnosť ruskej intervencie na Kryme

03.03.2014 Celý región

Washington/Viedeň/Moskva 2. marca (TASR) - Americký prezident Barack Obama hovoril v uplynulých hodinách o situácii na Ukrajine s partnermi a spojencami v zahraničí. Nemeckej kancelárke Angele Merkelovej v telefonáte zdôraznil "nezákonnosť" ruskej intervencie na ukrajinskom Kryme. Informoval o tom vysoký americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, napísala agentúra Reuters.

"Základným cieľom všetkých je telefonátov bolo zdôrazniť absolútnu nezákonnosť ruskej intervencia na ukrajinskom Kryme," povedal informátor reportérom v konferenčnom telefonickom rozhovore. Dodal, že Obama mieni zdôrazniť to isté aj v rozhovoroch s britským premiérom a poľským prezidentom.

USA získali predbežne podporu mnohých členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre vyslanie pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajinu. Organizácia, ktorej členom je 57 krajín, rokovala o Ukrajine na neformálnom mimoriadnom zasadnutí v nedeľu večer, aby pripravila dnešné stretnutie svojej stálej rady, uviedol americký veľvyslanec pri OBSE Daniel Baer.

Povedal, že si vie predstaviť misiu so stovkami pozorovateľov, ktorí by monitorovali dodržiavanie ľudských práv a práv menšín a posúdili bezpečnostné obavy oboch strán konfliktu. Mohli by tiež pomôcť pri príprave volieb. Takáto misia OBSE by si však zrejme vyžiadala schválenie konsenzom, čo značí, že by bol potrebný aj súhlas Ruska, povedal reportérom

Členovia poradnej rady ruského prezidenta Vladimira Putina pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudské práva naňho v nedeľu naliehali, aby nevysielal vojakov na Ukrajinu, pretože hrozby, ktorým čelia tamojší Rusi, si nevyžadujú agresiu voči susednej krajine. Obavy o bezpečnosť tamojších Rusov sú prehnané, konštatuje vyhlásenie rady, ktoré podpísalo 27 jej členov.

"Použitie vonkajšej vojenskej sily, spojenej s narušením zvrchovanosti susedného štátu, by bolo v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska a podľa nášho názoru úplne neprimerané," citovala poradný orgán agentúra Reuters.
 

Vyberte región